Sunday, December 12, 2010

Hijab Vs Freehair..


Kenapa I BerHijab?

I start memakai Hijab ketika umur 5 tahun masuk tadika Tarbiyah Annur, Taman Kemas JB..memang diwajibkan semua student memakai Hijab..nama pon Islamic kan...tapi hanya di Tadika sahaja I pakai tudung...kalau kat rumah seperti kanak-kanak lain pakai dress, short, if swimming pakai bikini...parent I pon tak adalah kisah kalau I nak pakai tudung ke tak..

masuk sekolah rendah ..lagi best Sekolah Rendah Islam Hidayah..okey tengok nama dah wajib pakai tudung kan...tapi luar sekolah memang tak pakai Hijab...pernah terserempak dengan Ustazah...ambik kau Izyan..dengan rambut yang paras pinggang siap fringe lagi and pakai dress atas lutut..muka selamba macam artis plak tuh tersengih memanjang...tapi Ustazah tuh just borak ma and ayah jer lah..datang sekolah zasss kena tegur...kenapa anti (awak dlm bahasa arab) tak pakai tudung? nak tahu Izyan nih jawab apa...ana belum akil baligh lah Ustazah...muahahaha..kureng punya anak murid...pernah kena banned ngn student lain sebab I tak pakai tudung kat luar...kalau sesiapa terserempak dengan I that time..sampai jer sekolah..dah ada gossip-gossip liar menci menci menci....ana jumpa Izyan pakai dress parat peha, ana jumpa Izyan pakai jeans ketat....amboi suka eh korang mengata aku...tapi masa tuh pekak jer telinga..memang jenis tak nak pakai Hijab pon..pakai time kat sekolah..rambut cantik kan tayang jer lah..memang syaitan kau Izyan....

Alhamdulillah darjah 6 dah akil baligh...ma pon tanya kakak kalau nak pakai Hijab teruskan tapi jangan buka...tapi kalau tak nak pakai pon tak apa..ma tak paksa...okey nak jadikan cerita..bila Izyan sudah puas seksi kan diri pakai macam-macam baju, dress, short dan segala bentuk pakaian....terus terbuka Hati nak pakai Hijab sampai sekarang ...Alhamdulillah...semoga Allah kuatkan Iman amin....

Hijab Vs FreeHair...

I memang ramai sangat kawan ber Hijab dan FreeHair...apa perbezaan mereka..bagi I mereka tiada perbezaan hanya sekadar kain kosong yang menutup rambut daripada dilihat oleh lelaki Ajnabi (lelaki yang boleh dikahwini)....kenapa??..I tengok ramai jer kawan I yang pakai tudung tapi tak solat...tapi I tengok ada jer kawan I yang freehair tapi solat memang lengkap 5 waktu...so nak cakap apa?? ada jer kawan I yang freehair memang rapat giler ngan I respect dengan I..kalau ada lelaki terus diorang cakap Izyan ada kawan datang..pakai tudung taw...diorang yang suruh eh....so macam mana?I pon perasan kalau bab mengumpat perempuan yang tudung labuh nih pon boleh tahan juga eh..kalau tak percaya silalah pergi ke forum atau blog Islam...pernah I terbaca satu forum nih cakap pasal perempuan bertudung memakai Legging...perempuan bertudung labuh ini boleh mengumpat pasal kawan dia yang pakai legging....kakak kalau kakak nak mengumpat lebih baik kakak tegur kawan kakak..dapat kakak pahala...boleh tahan gak diorang nih eh...

kepada kawan-kawan sekalian don't judge book by it's cover...jangan lah bersangka buruk dengan wanita freehair..mereka pon ada hati dan perasaan..mereka respect dengan yang pakai hijab...cuma mereka belum terbuka hati nak pakai Hijab...sebenarnya nak pakai Hijab nih memerlukan dorongan yang kuat daripada keluarga, teman-teman rapat dan sekeliling...kalau ramai yang menyokong pasti mereka akan kekal berHijab..ini tak ada yang nak try pakai Hijab..boleh cakap alah tak sampai berapa bulan mesti buka balik...kenapa cakap macam tuh..sepatutnya berilah dorongan kepada kawan yang nak pakai Hijab...yang penting hati kena Ikhlas dan selalu berdoa kepada Allah untuk berubah kepada yang baik yer...

Love,
Izyan Ismail
P/S: Kalau kita berkira-kira naik ikut perintah Allah ..Allah pon berkira-kira nak makbulkan permintaan kita...janganlah bersangka buruk dengan sesiapa..semuanya Makhluk Allah..kita bukan tuhan nak judge sesiapa....

3 comments:

YOUsoF said...

Sangat tepat tu.. Tak rugi bersangka baik ngan orang, hati pun jadi lebih tenang insyAllah.. ;)

~~faizatul akma~~ said...

setuju...ada org yg freehair, baik gak..solat xtinggal..sy ade kawan camtu..hehehehe

Izyan Ismail said...

Yousof: hi manusia ke 100 bz..sebab terlampau banyak sgt forum agama sudah bertukar ke blog mengumpat..tak baik macam tuh kena bersangka baik ngn semua orang...

akma: kan akma, I pon ada kawan macam tuh cuma diorang memilih untuk freehair itu jer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails