Friday, November 21, 2014

Resepi cheesy scallop potato paling sedap dan mudah.


Salam my darlings,
First of all I'm very Sorry post ni tak banyak pic sebab masa nak masak ni kena cepat and tangkas so tak ada masa nak snap pic step by step. 

Bahan Utama.
Kentang.
Tak kisahlah berapa banyak asalkan muat masuk dalam bekas untuk dibakar. Saya guna dalam 500g kot, if you are my followers, confirm dah tahu my style of cooking is main agak-agak and campak-campak asal sedap. 
Kentang kena parut nipis-nipis bulat-bulat macam nak buat kerepek kentang bagi cepat empuk and masak.

Sos putih.
- 2 sudu besar butter/margerine
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 1/2 cawan susu segar ( susu cair/susu tepung tak pernah try but if you all nak try boleh tapi rasa lain kot)
- salt and pepper for garnish.
- cheese cheddar/mozarella/ parmesan (segala jenis cheese nak masuk pon boleh) 
- 1 sudu kecil serbuk cili babas. 

Ikut step by step okey.
Cairkan butter,  masukkan tepung gandum, biarkan sekejap api sederhana besar.
Dah sebati, masukkan susu, kacau sampai pekat, tutup api.
Masukkan cheese, serbuk cili, salt and pepper ikut suka hati sedap tekak you all okey.
Kacau sampai sebati dengan cheese.
Masukkan kentang yang dah diparut nipis dalam sos putih, gaul sampai sebati and masuk dalam bekas yang nak dibakar.
Tabur dengan cheese mozarella kat atas kentang tu baru jadi cheese meleleh-leleh.
Oven pastikan dah panas sebelum masuk untuk dibakar.
Suhu 200 C 
Masa 25-30minit
Api atas bawah. 


Tadaa dah siap Cheesy Scallop Potatoes, you all boleh nampak kan kentang macam scallop sebab dia membulat sebab tu nama scallop potatoes. 
Selamat mencuba darlings, macam biasa tak faham boleh tanya or email.
But if nak cepat email je eh, sebab kadang- kadang tak perasan comments.

XOXO,
Monsterchef SuperDaughter. 



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails