Tuesday, February 15, 2011

Kekasih yang Disanjungi...

masa kecil dulu kita semua pernah belajar sirah Nabi Muhammad SAW...and jujur i cakap i memang tak ada feeling..just belajar sirah jer untuk exam..tak ada feeling untuk faham apa perjuangan Nabi Muhammad SAW yang sebenar..ketika menjejakkan kaki di Madinah bumi anbiya' i dapat rasakan ketenangan yang memang tak pernah dirasai kat mana-mana tempat pun...ketenangan yang sangat membahagiakan...even masa tu i pergi Jun 2008 memang musim panas...tetapi panas tak terasa..malahan Malaysia lagi panas..sebab kat sana Panas berangin.....

di masjid Quba'..

i dapat rasakan kelainan bila i sujud di Masjid Nabawi..dan apa yang i dapat rasa....hati i berdegup dan merasakan kehangatan kasih sayang Rasulullah...i told my mum kenapa i rasa macam nih?? mama cakap kita sujud berhampiran dengan makam Rasulullah...bila i masuk Raudhah..Ya Allah i bersyukur..menangis i ..bila i bau makam Rasulullah..i sujud lama sangat...i dah lupa apa doa i..apa yang i ingat i berborak dengan Rasulullah ...i menceritakan macam mana i boleh tergerak hati untuk menunaikan umrah..semua i cerita dan harapan or doa i .....Alhamdulillah , i dapat ketenangan yang teramat sangat...dan i menantikan rezeki daripada Allah untuk menjemput i menjadi tetamu Allah secepat yang mungkin...

ketika i di Madinah, i sempat membaca sirah Nabi Muhammad SAW, dan baru i faham apa perjuangan Nabi Muhammad SAW yang sebenar..dan i merasa bersyukur sangat bila i dapat menziarah ke semua tempat yang Rasulullah pergi...i dapat rasakan kehadiran Nabi Muhammad SAW...if u all think my story irrelevant , u must know once u dah pergi Madinah and Makkah u can feel same just like me ..Insya Allah yang penting ikhlaskan hati untuk beribadah..and please don't be afraid if u want to perform umrah or Hajj..sebab u fikir u banyak buat dosa...Allah will know if u ikhlas ker tak...once u ikhlas Insya Allah u akan dapat kenikmatan yang sangat luar biasa..Amin,...

Rasulullah lahir sebelum kita ada and Rasulullah wafat sebelum kita lahir...ketika akhirat kita semua mahu syafaat' Rasulullah tetapi bagaimana kita mahu Rasulullah kenal kita??dengan berselawat banyak2 kepada Rasulullah agar Rasulullah kenal dan tahu kita adalah ummat yang paling menyayangi baginda....



Nasyid From Raihan-Ya Nabi Salamun Alaik-

Love,
Izyan Ismail
P/S: Rasulullah sangat sayangkan ummatnya..sehingga ketika mahu wafat Rasulullah still ingat kita ummati ..ummati..ummati...agak-agaklah kalau bf/gf kita nak mati dia ingat ker kita??so korang mestilah sayang Rasulullah daripada partner korang yer...=)

2 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

keberadaan di tanah suci Mekah adalah suatu yang luarbiasa bukan?
auranya lain..
apapun, salam Maulidur Rasul buat kakak dan seluruh umat sejagat!

Izyan Ismail said...

yup, pengalaman berada di tanah suci makkah dan madinah merupakan pencetus supaya kita lebih dekat dengan Pencipta dan Rasulullah...Salam Maulidul Rasul..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails