Tuesday, August 31, 2010

Malaysia and me

korang tengok x Remaja Edisi Merdeka di TV3 minggu lepas, adalah seorang remaja perempuan nih ,,Remaja tanya, bunga kebangsaan apa?? dia boleh jawab saya xambik tahu pasal nih minta maaf...melayu ok...senang2 jer kau cakap macam tuh, dah lah student...kadang2 kan saya pikir apa nak jadi dengan budak2 zaman sekarang...rasa-rasanya time zaman2 saya dulu (baby 80-an) mmg alert dgn semua nih ok....

korang pernah tgk Hati Malaya, memang terbaik kan....sampai meleleh air mata nih bila tengok tanpa disedari...saya rasa nak cadangkan kat Menteri Penerangan ..kalau sesiapa yang kureng cket semangat Patriotik nih tangkap diorg..buka filem Hati Malaya bagi diorang tengok kan...bagus x??mestilah kan...nih kalau buat projek final paper dapat A+ nih hehehe....

oklah apa yang Malaysia telah beri kepada saya???wah macam2 sampai xterkira..tapi yang paling best sekali pendidikan tanpa had..thanks Malaysia...dapat free lagi belajar kalau rajin ok...nak cerita gak nih..wah gossip eheehhe....saya ada ramai kawan yang belajar kat oversea maklumlah dulukan sekolah pandai Sekolah Menengah Sains Muar...saya jer yang kat malaysia itupun nasib dapat belajar free ahhaha....ok sambung2, diorang nih ada 2 jenis..1 jenis yang memang sayang and cintakan negara sebab Malaysia is the best...tapi yang lagi 1 jenis nih..dia punya kutuk macam Malaysia nih buruk sangat...sampai saya pernah sound diorang ...korang belajar siapa yang support?? USA? England? xkan Malaysiakan..kalau xada Malaysia jangan harap korang dapat belajar oversea ok....ha kan dah kena...saya mengaku semangat patriotik saya biasa jer kalau nak bagi pon B+ lah..tapi saya xpernah kutuk Malaysia!!!

korang mesti tahu kan pasal peratus pengundi baru yang daftar terutama Melayu hanya sedikit jer...yang paling ramai bukan bumiputra...ini yang membimbangkan Kerajaan Malaysia (termasuk yang empunya blog nih..ayah dah sound suruh daftar....nanti lepas raya..sebab sekarang nih pejabat pos penuh dengan kad raya lah..alasan memang kelas kan) so kawan2..sila daftar undi tempat anda tinggal/kerja..bukan tempat asal anda ok..so bila time mengundi bukan alasan xboleh mengundi sebab xdapat balik hometown..minta maaf alasan dah basi..jangan buat malu Gen Y kita eh...

bila saya pergi Negara orang..macam Bahrain kan, tempat memang maju ..tahu x currency diorang tersangat tinggi 1 Dollar Bahrain = RM9..mahalkan...airport KLIA lagi best dari mana2 negara seious...(ceh padahal baru pergi airport Bahrain, Jeddah, Singapore)...nak tahu x kat JB nih kan..kalau tourist Japanese datang mesti diorang mesti nak pergi Stadium Larkin..sebab stadium tuh diorang cakap bawak tuah diorang dapat menjadi antara finalis Piala Dunia ..wah bangga2....

oklah selamat menyambut Merdeka!!! 1 Malaysia menjana transformasi (nih tema) dah 53 tahun Malaysia merdeka....

ayah letak Bendera Malaysia kat Princess..Princess pon tahu semangat patriotism

2nd wife ayah pon ada bendera Malaysia ok =)

tadaaaa Bendera Malaysia di rumah..bangganya sebab the only house yang pasang bendera...

walaupun ayah bukan Government Servant tapi semangat patriotik ayah sangat2 kuat...malulah kat Government Servant, sepatutnya semangat diorang kena mesti lagi kuat dari ayah sebab makan gaji guna duit kerajaan ...ramai orang kata xpasang bendera tapi semangat patriotik masih ada di dada..sekarang orang xpercaya dengan cakap2 mesti ada bukti..mana bukti korang yang korang sayangkan Negara??? bukti saya, pasang bendera, belajar bersungguh-sungguh, xpernah buat vandalisme, menjana ekonomi Malaysia dan lain-lain..memang nampak sikit jer bukti saya..sebab saya xmampu nak hadiahkan malaysia yang besar2 macam jadi Angkasawan ker, menakluki antartika ker, menakluk Everest ker...so saya hanya buat yang mampu dilakukan oleh semua....=) macam kat ceramah BTN plak kan heheheheh.....

Love,
Izyan Ismail
P/S; hari merdeka juga hari peringatan Princess Diana meninggal dunia yang ker 13 tahun...

3 comments:

pangerantoz said...

selamat meraikan hari kemerdekaan malaysia semoga malaysia akan tetap jaya hingga keahir masa.. walau saya bukanlah warga malaysia namun saya kagum dengan keberhasilan negara anda. salam dari jiran anda....

Izyan Ismail said...

terima kasih atas ucapan anda..selamat buat anda dan negara anda ya...

pangerantoz said...

negara kami juga baru meraikan kemerdekaan pada 17 hari bulan ogos lalu krana dalam suasana bulan suci ramadhan jadi tak banyak kegiatan namun begitu tak mengurangi rasa patriotik kami, sayangnya negara kami menganut system republic jadi cara hidup kami tecemari oleh budaya barat yg tak terkontrol dimana yang kaya makin kaya dan yang miskin makin tak berdaya, saya suka malaysia yang menganut system kerajaan. krana kerajaan terbukti lebih bisa memberi kehidupan yang pantas dan selesa . Salam dari indonesia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails