I'm quite surprised because entry Resepi Kimchi get hit more than 16K,
ramai rupanya peminat tegar korean pop culture,
tapi resepi kimchi yg dulu macam tak cukup sedap ikut tekak aku,
so aku terjumpa resepi Kimchi paling mudah and halal from maangchi ..
rasa kimchi ikut resepi maangchi 99% lebih kurang sama dengan The Korean Street cafe at Subang Jaya..
Bahan-Bahan
2 kobis panjang or napa cabbage (3.6kg)
garam secukup rasa untuk melumur pada kobis,
1 lobak putih, (tapi sumpah tak sedap, so jangan letak kalau tak pernah makan)
Bahan bubur,
1/2 cup sweet rice floor (aku guna tepung pulut)
1/4 cup sugar
3 cup air
Bahan kimchi paste
3 tablespoon serbuk cili Babas ( ikut kepedasan)
1 cup sos ikan
2 large daun bawang,
Blender:
1 bawang besar
3 ulas bawang putih,
1 inci halia,
oyster kalau suka, tapi aku tak suka, so tak payah letak nanti rasa lain.
Cara membuatnya
Kobis selepas direndam 4 jam dengan garam
1. Basuh kobis sebersihnya.
2. lumur kobis dengan garam, pastikan rata,
3. Biarkan 4 jam
4. Basuh kobis dan bilas 3 kali,
4. toskan kobis and tekan bagi kobis jangan berair sangat.
Bubur
Kimchi paste.
Bubur untuk kimchi.
1. campurkan tepung pulut dengan air dan panaskan sampai keluar bubble.
2. masukkan gula dan kacau dalam 1 minit, tutup api biarkan sejuk.
Kimchi paste
3. blender bawang besar, bawang putih, halia
4. potong daun bawang saiz sederhana ikut korang,
3. dalam bekas yang lain masukkan semua bahan kimchi paste bawang besar, bawang putih, halia, sos ikan, serbuk cili, daun bawang
4. campurkan kimchi paste dengan bubur.
5. rasa kimchi paste kalau tak cukup pedas tambah cili, tak cukup masin tambah sos ikan. tapi pastikan jangan masin sangat sebab kobis dah masin,
Kimchi
6. ambil kobis masukkan dalam bekas kimchi paste lumur kimchi paste dengan kobis panjang, pastikan rata.
7. tekan kimchi supaya air kobis keluar sebelum letak dalam Tupperware.
8. masuk dalam fridge, tunggu 24 jam
selamat mencuba,
anything sila tanya
Saranghaeo,
Yan Ismail
salam, jumpa blog ni sbb cari resepi kimchi tapi belum cuba lagi buat kimchi. teringin nak rasa kimchi gara2 tengok drama korea.
ReplyDeleteHi gerhana, sila try resepi ni sebab sangat senang and yummy..
ReplyDeleteI dah try buat Kimchi tapi guna cili giling (Brand Maz) dan bukan serbuk cili babas, kimchi tak pedas pun next time kena guna serbuk cili babas sbb I suka pedas. jom tengok I punya kimchi plak.
ReplyDeleteKalau x tunggu sampai 24 jam sedap x ?erm like siap terus je ngap masok mulut...kalau sedap x yah r sesusah nk tunggu....
ReplyDeleteI rasa macam senang and sedap maybe nak try buat this weekend, tapi sos ikan tu kat mana ank cari?
ReplyDeleteKat kedai, cari lerr
DeleteKat kedai, cari lerr
DeleteSarah: bolehje nak terus makan, tapi kalau tunggu 24 jam lagi sedap nak bagi semua bahan sebati, nama pon sayur jeruk kan.
ReplyDeleteJasmin: sos ikan ada jual kat giant, jusco, kat section sos
Selamat mencuba darlings.
Erm...best....selalu beli yang dah siap kat pasar jya grocer je.....Nak tanya kalau kita siap2 potong terus kobis tu jadi kecil2 boleh x?
ReplyDeleteKamal: boleh je nak terus potong kobis kecik-kecik, nanti senang boleht terus makan...selamat mencuba..
ReplyDeleteKalau guna kobis biase ? And kalau tk guna sos ikan boleh ganti dengan ape ?
ReplyDeleteKobis biasa tk sedap buat kimchi. Sbb da pernah cuba 4 thn lepas. Kimchi paling sedap guna kobis panjang... 😊😉
DeleteWife dan SIL nak cuba buat kimchi dalam next aktiviti main masak2 dorang. This weekend dah buat takoyaki dan 2x okonomiyaki japanese food... lepas ni bolehla cuba korean food pulak
ReplyDeletei dh try resepi nie...mmg superbb....sgt sedapp :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteWhoa..!sngnye...gomawo sbb share resipi ni..x sgke ade yg lg sng..slame jd kpopers ni, slalu cri rsipi yg sng nk bwat..dh nme pn kpopers, msti otk n tabiat slalu camni..once again, thanks..I'll try my best! :))
ReplyDeleteNadia adiena: biasa guna kobis panjang , tak pernah try lagi kobis biasa..but korean ada buat kimchi timun, kimchi daun bawang macam2 tapi saya tak pernah try so tak tahu resepi mana yang okey, kalau sos ikan tak ada awak kena tambah garam lebih sikit sebab sos ikan tu tambah masin..selamat berKimchi
ReplyDeleteMat Nor: wah bestnya wife pandai masak japanese food!!! Saya teringin nak try tapi macam malas sebab macam leceh kena gulung2 hehehe selamat berKimchi
Julia Ahmad: Thanks dear dah try resepi ..yeay!!!
Hanun ssi: anaehasayo kpopers ..yes resepi ni sangat senang!! Selamat berKimchi
sedap ke kimchi??? nasik lemak jati lagi best.. sila lah beli... kiki
ReplyDeletenak try buat tapi kawan smua ckap yg kimchi ni berbau sikit.. jadi tak jadi nak buat.. btul ke?? hehe.. nak sngat nak berKIMCHI
ReplyDeleteBudaktelukintan: tak kenal maka tak cinta...jom try berKimchi.
ReplyDeletemisz lia: bau masam sebab dia jeruk, try dulu buat amount yg sikit..or beli je kimchi dah siap kat jusco. Selamat berkimchi.
Kalau nk buat dlm kuantiti yg sikit bahan bubur n kimchi paste die kene kurgkan la ek??..sesedap rasa kita la kan?nk try cam cuak je..haha..xjd membazir kene ketuk dgn momma
ReplyDeleteHazaiki: kalau nak buat sikit bubur tu 1 sudu besar tepung pulut campur 1/2 cawan air , 1-2 sudu kecil gula masak sampai keluar bubble yg lain cili semua ikut sedap rasa eh.. selamat berkimchi...
ReplyDeleteSaya da pernah makan kimchi.apa yg membuatkannya masam?
ReplyDeleteAriyana zambri: maybe dia masam sebab kita perap ..nama pun sayur jeruk kan..tapi masam kimchi yg buat sedap...
ReplyDeleteBubur tu buat pa..???
ReplyDeleteLee min ho: bubur mix dengan kimchi paste.. Selamat Berkimchi
ReplyDeletemesti sedap nih...
ReplyDeletehttp://vitaminboutique.blogspot.com/
Klau tak gna sos ikan bleh ganti ngan pa ya....??? ;-)
ReplyDeleteAnnyeonghaseyo ^_^
ReplyDeleteBleh ke lebih dri 24 jam,dlam..18 hari.
hi, darling ! looks yummy. tak sabar i nak try. meueheheheh. thanks for the recipe !
ReplyDeleteLove love to try this kimchi.bby dlm perut minta ibu buat sendiri.thanks for sharing.
ReplyDeleteKimchi memang rasa bwang putih ke?
ReplyDeleteLee min ho : okeyje tapi kena lebihkan garam eh. Selamat BerKimchi.
ReplyDeleteAdikhan: baby pon nak korean food jugak. Selamat BerKimchi.
Syafiqa: xrasa sangat garlic tapi rasa pedas masam and sedap je.
can't wait to try your recipe :D
ReplyDeleteterima kasih share resepi ni...teringin nak try...dulu penah try yg adik beli..kimchi yg dh siap tu tp sy tak boleh nk makan sebab pedas sgt...
ReplyDeleteklu buat sndiri blh la adjust mana yg suka...hehehehe
kamsa hamida.... =)
Gomawo,,, akhirye jumpe respi kimchii yg bukan 100peratus tp 99peratus.... :D :D suke suke suke...
ReplyDeleteNak buat sangat sebab teringin nak wat nasi goreng kimchii...
Salam.. Nak tanye. .kenape dalam tv suruh letak ragi?
ReplyDeleteTq
Didi kazama: saya tak ikut resepi letak ragi, resepi ni yg saya try and sedap..selamat berkimchi,
ReplyDeleteAin aina: sedapnya nasi goreng kimchi!!! Yummss... Selamat berkimchi.
Akudarikayangan: yup kalau buat sendiri kita boleh ikut suka hati nak pedas mana., selamat berkimchi.
kalau tak letak daun bawang boleh tak ? hihi
ReplyDeleteSalam..saya suka sangat kimchi..tp xbrani buat..skrg preggy 2 bln,mngidam nk mkn kimchi..klu saya nk order kt awk bleh?tringin sangatt
ReplyDeleteSalam.kalu nk letak carrot blh x?kalu ye..carrot tu kena rendam dgn kobis tu ke?tq.
ReplyDeletewassalam
ReplyDeleteshue: saya tak pernah try tak letak daun bawang sebab korean akan guna daun bawang sebagai bahan asas.
Noraishah:
saya dah reply email awak.
Omma: boleh letak carrot tak payah rendam dengan kobis.
selamat berkimchi.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteGoogle resepi kimchi ,jumpa entry ni.. insyaAllah nak cuba buat :)
ReplyDeleteDah lama teringin nak makan :)
cup awak pkai yg mcm mane eh?
ReplyDeleteMmm..dapnye..terliuq tgk... huhuhu...
ReplyDeletesalam
ReplyDeletenak tnya
macam mana nak kurangkan masam?
sya x suka masam sgt
tkasih
Norfaezla: selamat berkimchi, senang je nak buat kimchi ni kan.
ReplyDeleteIam winner: saya pki cup cawan kopi/teh tu pon okey , selamat berkimchi.
Aslizawati: memang sedap kimchi, boleh makan dgn ramen, nasi panas, masak nasi goreng kimchj lagi sedap.
Shah_izan: dalam resepi kimchi ni saya tak ketak cuka, so memang tak masam sangat, rasa masan pon dari proses perapan dlm fridge 😊
Terliur....
ReplyDeleteSy dh try buat kimchi nie,mmg sdap sgt..ssuai dgn citarasa tekak sy..btw,thanks for the recipe ����
ReplyDeletesaya rse kalo lobak putih di tuka ke fuji pear atau sengkuang much better.. n_n
ReplyDeleteKalau tak buat bubur takpa tak? Buat paste je
ReplyDeleteKalau tak buat bubur takpa tak? Buat paste je
ReplyDeleteSelain tepung pulut dan sweet rice flour boleh ganti dgn ape? Sbb kat mesir ni xtau nak cari mana..pulut pon tada..
ReplyDeleteIt looks delicious.. Did u sell it online?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKimchi ni boleh tahan bape lame?
ReplyDeleteboleh tak bg kuantiti bawang besar ,bawang putih dgn halia nk pakai bape bnyak??
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalamualaikum. Size cup tu brapa besar ya?
Deleteyeayyy, nak buat. thnx share :D
ReplyDeleteTekan kimchi yang akhir sekali tu macam mane ? Tak faham lah . saya dah excited nak buat ni ..
ReplyDeleteTekan kimchi yang akhir sekali tu macam mane ? Tak faham lah . saya dah excited nak buat ni ..
ReplyDeleteterima kasih untuk resepi . berjaya buat dan ibu dah makan banyak sebelum sempat perap .
ReplyDeleteterima kasih untuk resepi . berjaya buat dan ibu dah makan banyak sebelum sempat perap .
ReplyDeleteSalam.... saya suka mkn kimchi. nak beli mahal. ingat nak buat sendiri. tapi... kenapa tgk dlm drama, dia simpan kimchi dlm pasu. utk tahan lebih lama @ lebih sedap.
ReplyDeleteIzyan izinkan Saya n halalkan Saya amik resepi awak tuk Saya mulakan bisnes ye.Saya ada edit juga resepi Ni ikt selera Saya.serious sedap resepi kimchi awak BG ni .terima kasih sebb share resepi Ni.
ReplyDeleteSalam..i share resepi ni dgn kwn2 yer..i dah try buat..and sedap sgt...tq..
ReplyDeletemohon share ye.. tq..
ReplyDeletemohon share ye.. tq..
ReplyDeleteassalam,klo x letak sos ikan x pe kan...klo terlebih bubur ape rasa...harap jawab..
ReplyDeleteklo terletak 1 cup serbuk cili...x pe kan..
ReplyDeleteSos ikan jenama apa??
ReplyDeleteSos ikan jenama apa??
ReplyDeleteAsalamualaikum, nak tanya kalau tk buat bubur tkpa tk?
ReplyDeleteSalam,sis nk tanya sket kobis tu kena tekan utk keringkan sket air seblom @ selepas lumur paste kimchi?
ReplyDeleteKalau x guna sos ikan x per ke?
ReplyDeleteSy dah try buat .. Tapi ,kubis masin sngat .huhu
ReplyDeleteSy dah try buat .. Tapi ,kubis masin sngat .huhu
ReplyDeleteAssalam....sy nk tnye...selain dr kobis...blh tak guna sayur lain..contoh sawi jepun kea...sebb saya xblh mkn kobis...tp mcm nk try buat kimchi nie...
ReplyDeleteAssalam....sy nk tnye...selain dr kobis...blh tak guna sayur lain..contoh sawi jepun kea...sebb saya xblh mkn kobis...tp mcm nk try buat kimchi nie...
ReplyDeleteSis try la buat kimchi timun atau lobak putih..sy nton d chnel 395 td..hehe
DeleteSis try la buat kimchi timun atau lobak putih..sy nton d chnel 395 td..hehe
DeleteO...yeke...in sha allah sy cuba nnti....😊
DeleteO...yeke...in sha allah sy cuba nnti....😊
DeleteSis, sos ikan tu 1 cup or 2-3 tablespoon je? Sbb sy buat jadi masin, terlebih sos ikan , haha
ReplyDelete