Saturday, June 8, 2013

Resepi Kimchi paling senang



I'm quite surprised because entry Resepi Kimchi get hit more than 16K, 
ramai rupanya peminat tegar korean pop culture,
tapi resepi kimchi yg dulu macam tak cukup sedap ikut tekak aku,
so aku terjumpa resepi Kimchi paling mudah and halal from maangchi ..
rasa kimchi ikut resepi maangchi 99% lebih kurang sama dengan The Korean Street cafe at Subang Jaya.. 

Bahan-Bahan 

2 kobis panjang or napa cabbage (3.6kg)
garam secukup rasa untuk melumur pada kobis,
1 lobak putih, (tapi sumpah tak sedap, so jangan letak kalau tak pernah makan)

Bahan bubur,
1/2 cup sweet rice floor (aku guna tepung pulut) 
1/4 cup sugar
3 cup air

Bahan kimchi paste
3 tablespoon serbuk cili Babas ( ikut kepedasan)
1 cup sos ikan
2 large daun bawang,
Blender:
1 bawang besar
3 ulas bawang putih, 
1 inci halia, 
oyster kalau suka, tapi aku tak suka, so tak payah letak nanti rasa lain.



Cara membuatnya

Kobis selepas direndam 4 jam dengan garam

1. Basuh kobis sebersihnya.
2. lumur kobis dengan garam, pastikan rata, 
3. Biarkan 4 jam 
4. Basuh kobis dan bilas 3 kali,
4. toskan kobis and tekan bagi kobis jangan berair sangat.  

Bubur 

Kimchi paste.
Bubur untuk kimchi.
1. campurkan tepung pulut dengan air dan panaskan sampai keluar bubble.
2. masukkan gula dan kacau dalam 1 minit, tutup api biarkan sejuk.

Kimchi paste

3. blender bawang besar, bawang putih, halia
4. potong daun bawang saiz sederhana ikut korang,
3. dalam bekas yang lain masukkan semua bahan kimchi paste bawang besar, bawang putih, halia, sos ikan, serbuk cili, daun bawang
4. campurkan kimchi paste dengan bubur.
5. rasa kimchi paste kalau tak cukup pedas tambah cili, tak cukup masin tambah sos ikan. tapi pastikan jangan masin sangat sebab kobis dah masin,


Kimchi 

6. ambil kobis masukkan dalam bekas kimchi paste lumur kimchi paste dengan kobis panjang, pastikan rata.
7. tekan kimchi supaya air kobis keluar sebelum letak dalam Tupperware. 
8. masuk dalam fridge, tunggu 24 jam 

selamat mencuba,
anything sila tanya

Saranghaeo,
Yan Ismail

86 comments:

  1. salam, jumpa blog ni sbb cari resepi kimchi tapi belum cuba lagi buat kimchi. teringin nak rasa kimchi gara2 tengok drama korea.

    ReplyDelete
  2. Hi gerhana, sila try resepi ni sebab sangat senang and yummy..

    ReplyDelete
  3. I dah try buat Kimchi tapi guna cili giling (Brand Maz) dan bukan serbuk cili babas, kimchi tak pedas pun next time kena guna serbuk cili babas sbb I suka pedas. jom tengok I punya kimchi plak.

    ReplyDelete
  4. Kalau x tunggu sampai 24 jam sedap x ?erm like siap terus je ngap masok mulut...kalau sedap x yah r sesusah nk tunggu....

    ReplyDelete
  5. I rasa macam senang and sedap maybe nak try buat this weekend, tapi sos ikan tu kat mana ank cari?

    ReplyDelete
  6. Sarah: bolehje nak terus makan, tapi kalau tunggu 24 jam lagi sedap nak bagi semua bahan sebati, nama pon sayur jeruk kan.

    Jasmin: sos ikan ada jual kat giant, jusco, kat section sos

    Selamat mencuba darlings.

    ReplyDelete
  7. Erm...best....selalu beli yang dah siap kat pasar jya grocer je.....Nak tanya kalau kita siap2 potong terus kobis tu jadi kecil2 boleh x?

    ReplyDelete
  8. Kamal: boleh je nak terus potong kobis kecik-kecik, nanti senang boleht terus makan...selamat mencuba..

    ReplyDelete
  9. Kalau guna kobis biase ? And kalau tk guna sos ikan boleh ganti dengan ape ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kobis biasa tk sedap buat kimchi. Sbb da pernah cuba 4 thn lepas. Kimchi paling sedap guna kobis panjang... 😊😉

      Delete
  10. Wife dan SIL nak cuba buat kimchi dalam next aktiviti main masak2 dorang. This weekend dah buat takoyaki dan 2x okonomiyaki japanese food... lepas ni bolehla cuba korean food pulak

    ReplyDelete
  11. i dh try resepi nie...mmg superbb....sgt sedapp :)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Whoa..!sngnye...gomawo sbb share resipi ni..x sgke ade yg lg sng..slame jd kpopers ni, slalu cri rsipi yg sng nk bwat..dh nme pn kpopers, msti otk n tabiat slalu camni..once again, thanks..I'll try my best! :))

    ReplyDelete
  14. Nadia adiena: biasa guna kobis panjang , tak pernah try lagi kobis biasa..but korean ada buat kimchi timun, kimchi daun bawang macam2 tapi saya tak pernah try so tak tahu resepi mana yang okey, kalau sos ikan tak ada awak kena tambah garam lebih sikit sebab sos ikan tu tambah masin..selamat berKimchi

    Mat Nor: wah bestnya wife pandai masak japanese food!!! Saya teringin nak try tapi macam malas sebab macam leceh kena gulung2 hehehe selamat berKimchi

    Julia Ahmad: Thanks dear dah try resepi ..yeay!!!

    Hanun ssi: anaehasayo kpopers ..yes resepi ni sangat senang!! Selamat berKimchi

    ReplyDelete
  15. sedap ke kimchi??? nasik lemak jati lagi best.. sila lah beli... kiki

    ReplyDelete
  16. nak try buat tapi kawan smua ckap yg kimchi ni berbau sikit.. jadi tak jadi nak buat.. btul ke?? hehe.. nak sngat nak berKIMCHI

    ReplyDelete
  17. Budaktelukintan: tak kenal maka tak cinta...jom try berKimchi.
    misz lia: bau masam sebab dia jeruk, try dulu buat amount yg sikit..or beli je kimchi dah siap kat jusco. Selamat berkimchi.

    ReplyDelete
  18. Kalau nk buat dlm kuantiti yg sikit bahan bubur n kimchi paste die kene kurgkan la ek??..sesedap rasa kita la kan?nk try cam cuak je..haha..xjd membazir kene ketuk dgn momma

    ReplyDelete
  19. Hazaiki: kalau nak buat sikit bubur tu 1 sudu besar tepung pulut campur 1/2 cawan air , 1-2 sudu kecil gula masak sampai keluar bubble yg lain cili semua ikut sedap rasa eh.. selamat berkimchi...

    ReplyDelete
  20. Saya da pernah makan kimchi.apa yg membuatkannya masam?

    ReplyDelete
  21. Ariyana zambri: maybe dia masam sebab kita perap ..nama pun sayur jeruk kan..tapi masam kimchi yg buat sedap...

    ReplyDelete
  22. Lee min ho: bubur mix dengan kimchi paste.. Selamat Berkimchi

    ReplyDelete
  23. mesti sedap nih...

    http://vitaminboutique.blogspot.com/

    ReplyDelete
  24. Klau tak gna sos ikan bleh ganti ngan pa ya....??? ;-)

    ReplyDelete
  25. Annyeonghaseyo ^_^
    Bleh ke lebih dri 24 jam,dlam..18 hari.

    ReplyDelete
  26. hi, darling ! looks yummy. tak sabar i nak try. meueheheheh. thanks for the recipe !

    ReplyDelete
  27. Love love to try this kimchi.bby dlm perut minta ibu buat sendiri.thanks for sharing.

    ReplyDelete
  28. Kimchi memang rasa bwang putih ke?

    ReplyDelete
  29. Lee min ho : okeyje tapi kena lebihkan garam eh. Selamat BerKimchi.

    Adikhan: baby pon nak korean food jugak. Selamat BerKimchi.

    Syafiqa: xrasa sangat garlic tapi rasa pedas masam and sedap je.

    ReplyDelete
  30. can't wait to try your recipe :D

    ReplyDelete
  31. terima kasih share resepi ni...teringin nak try...dulu penah try yg adik beli..kimchi yg dh siap tu tp sy tak boleh nk makan sebab pedas sgt...

    klu buat sndiri blh la adjust mana yg suka...hehehehe

    kamsa hamida.... =)

    ReplyDelete
  32. Gomawo,,, akhirye jumpe respi kimchii yg bukan 100peratus tp 99peratus.... :D :D suke suke suke...
    Nak buat sangat sebab teringin nak wat nasi goreng kimchii...

    ReplyDelete
  33. Salam.. Nak tanye. .kenape dalam tv suruh letak ragi?

    Tq

    ReplyDelete
  34. Didi kazama: saya tak ikut resepi letak ragi, resepi ni yg saya try and sedap..selamat berkimchi,

    Ain aina: sedapnya nasi goreng kimchi!!! Yummss... Selamat berkimchi.

    Akudarikayangan: yup kalau buat sendiri kita boleh ikut suka hati nak pedas mana., selamat berkimchi.

    ReplyDelete
  35. kalau tak letak daun bawang boleh tak ? hihi

    ReplyDelete
  36. Salam..saya suka sangat kimchi..tp xbrani buat..skrg preggy 2 bln,mngidam nk mkn kimchi..klu saya nk order kt awk bleh?tringin sangatt

    ReplyDelete
  37. Salam.kalu nk letak carrot blh x?kalu ye..carrot tu kena rendam dgn kobis tu ke?tq.

    ReplyDelete
  38. wassalam
    shue: saya tak pernah try tak letak daun bawang sebab korean akan guna daun bawang sebagai bahan asas.

    Noraishah:
    saya dah reply email awak.

    Omma: boleh letak carrot tak payah rendam dengan kobis.

    selamat berkimchi.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. Google resepi kimchi ,jumpa entry ni.. insyaAllah nak cuba buat :)

    Dah lama teringin nak makan :)

    ReplyDelete
  41. Mmm..dapnye..terliuq tgk... huhuhu...

    ReplyDelete
  42. salam

    nak tnya
    macam mana nak kurangkan masam?
    sya x suka masam sgt

    tkasih

    ReplyDelete
  43. Norfaezla: selamat berkimchi, senang je nak buat kimchi ni kan.

    Iam winner: saya pki cup cawan kopi/teh tu pon okey , selamat berkimchi.

    Aslizawati: memang sedap kimchi, boleh makan dgn ramen, nasi panas, masak nasi goreng kimchj lagi sedap.

    Shah_izan: dalam resepi kimchi ni saya tak ketak cuka, so memang tak masam sangat, rasa masan pon dari proses perapan dlm fridge 😊

    ReplyDelete
  44. Sy dh try buat kimchi nie,mmg sdap sgt..ssuai dgn citarasa tekak sy..btw,thanks for the recipe ����

    ReplyDelete
  45. saya rse kalo lobak putih di tuka ke fuji pear atau sengkuang much better.. n_n

    ReplyDelete
  46. Kalau tak buat bubur takpa tak? Buat paste je

    ReplyDelete
  47. Kalau tak buat bubur takpa tak? Buat paste je

    ReplyDelete
  48. Selain tepung pulut dan sweet rice flour boleh ganti dgn ape? Sbb kat mesir ni xtau nak cari mana..pulut pon tada..

    ReplyDelete
  49. It looks delicious.. Did u sell it online?

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. Kimchi ni boleh tahan bape lame?

    ReplyDelete
  52. boleh tak bg kuantiti bawang besar ,bawang putih dgn halia nk pakai bape bnyak??

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. Size cup tu brapa besar ya?

      Delete
  54. Tekan kimchi yang akhir sekali tu macam mane ? Tak faham lah . saya dah excited nak buat ni ..

    ReplyDelete
  55. Tekan kimchi yang akhir sekali tu macam mane ? Tak faham lah . saya dah excited nak buat ni ..

    ReplyDelete
  56. terima kasih untuk resepi . berjaya buat dan ibu dah makan banyak sebelum sempat perap .

    ReplyDelete
  57. terima kasih untuk resepi . berjaya buat dan ibu dah makan banyak sebelum sempat perap .

    ReplyDelete
  58. Salam.... saya suka mkn kimchi. nak beli mahal. ingat nak buat sendiri. tapi... kenapa tgk dlm drama, dia simpan kimchi dlm pasu. utk tahan lebih lama @ lebih sedap.

    ReplyDelete
  59. Izyan izinkan Saya n halalkan Saya amik resepi awak tuk Saya mulakan bisnes ye.Saya ada edit juga resepi Ni ikt selera Saya.serious sedap resepi kimchi awak BG ni .terima kasih sebb share resepi Ni.

    ReplyDelete
  60. Salam..i share resepi ni dgn kwn2 yer..i dah try buat..and sedap sgt...tq..

    ReplyDelete
  61. assalam,klo x letak sos ikan x pe kan...klo terlebih bubur ape rasa...harap jawab..

    ReplyDelete
  62. klo terletak 1 cup serbuk cili...x pe kan..

    ReplyDelete
  63. Asalamualaikum, nak tanya kalau tk buat bubur tkpa tk?

    ReplyDelete
  64. Salam,sis nk tanya sket kobis tu kena tekan utk keringkan sket air seblom @ selepas lumur paste kimchi?

    ReplyDelete
  65. Sy dah try buat .. Tapi ,kubis masin sngat .huhu

    ReplyDelete
  66. Sy dah try buat .. Tapi ,kubis masin sngat .huhu

    ReplyDelete
  67. Assalam....sy nk tnye...selain dr kobis...blh tak guna sayur lain..contoh sawi jepun kea...sebb saya xblh mkn kobis...tp mcm nk try buat kimchi nie...

    ReplyDelete
  68. Assalam....sy nk tnye...selain dr kobis...blh tak guna sayur lain..contoh sawi jepun kea...sebb saya xblh mkn kobis...tp mcm nk try buat kimchi nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis try la buat kimchi timun atau lobak putih..sy nton d chnel 395 td..hehe

      Delete
    2. Sis try la buat kimchi timun atau lobak putih..sy nton d chnel 395 td..hehe

      Delete
    3. O...yeke...in sha allah sy cuba nnti....😊

      Delete
    4. O...yeke...in sha allah sy cuba nnti....😊

      Delete
  69. Sis, sos ikan tu 1 cup or 2-3 tablespoon je? Sbb sy buat jadi masin, terlebih sos ikan , haha

    ReplyDelete